26. sep. 2024 kl. 17:10
54 visninger
Artiklen er leveret af Marketwire og er ikke et udtryk for Sydinvests holdninger, vurderinger eller forventninger.

Torsdagens aktier: Mærsk og Novo gjorde kål på indeksplus...

Bryggerierne og GN stod for de største stigninger i den danske aktiehandel torsdag, som indledningsvist var positivt inspireret af tiltro til fortsatte rentenedsættelser og - måske især - varsling af økonomiske stimuli til fremme af væksten i kinesisk økonomi.

Men sidste på handelsdagen ændrede tunge aktier i Novo og Mærsk kurs i negativ retning og trak eliteindekset grundigt baglæns.

Samlet set faldt det danske C25-indeks til 1965,78 eller med 0,2 pct. i forhold til lukkeniveauet onsdag.

Ude i Europa var udviklingen anderledes positiv i især Frankfurt og Paris, men mere moderat i London.

- Vi har set nedadgående rentebevægelser over den seneste tid, og nu har man tygget lidt på det og tænkt, at det skal lægges ind i aktiemarkedet. Jeg tror, det er det, og så det, som er forgået i Kina, og som over natten har løftet markeder derude, vurderede investeringsstrateg i Saxo Bank Oskar Barner Bernhardtsen i forhold til den internationale udvikling.

Natten til torsdag fortsatte den asiatiske aktieoptur med afsæt i kinesiske stimuli.

INDIREKTE SELSKABSNYHEDER

Ud over de generelle tendenser måtte handlerne torsdag nøjes med at lade sig inspirere af fortrinsvis indirekte selskabsnyheder og nye kursmål fra analytikerne.

Og for aktierne i toppen af eliteindekset - bryggerierne Carlsberg og Royal Unibrew med plusser på 3,3 pct. til 791,20 kr. og 2,4 pct. til 563,50 kr. - samt høreapparatselskabet GN, som steg 2,5 pct. til 158,35 kr. - var der intet nyt fremme.

Det er der til gengæld med relation transportaktierne Mærsk og DSV.

Fælles for de to transportselskaber er, at de kan blive positivt påvirket af, at en mulig omfattende strejke blandt havnearbejdere på den amerikanske østkyst lurer i horisonten. En sådan strejke har potentiale til på ny at skabe uro i de globale forsyningskæder og trække raterne for containertransport op.

Mærsk har desuden fået skruet op for sit kursmål for aktien hos Morgan Stanley, så det nu lyder på 14.800 kr. mod tidligere 14.400 kr., fremgår det af Bloomberg.

På den anden side viste torsdagens ugentlige data fra konsulenthuset Drewry, at raterne for containerfragt i den seneste uger er faldet 7,1 pct. - i øvrigt for tiende uge i træk.

Mærsks B-aktie drattede hen over dagen mod bunden og tabte 2,9 pct. til 10.730 kr., mens aktien i DSV steg 1,6 pct. til 1388 kr.

NOVO FIK KURSNYT

Novo Nordisk fik sænket kursmålet for sin amerikanske notering med knap 6 pct. til 136 dollar, cirka 910 kr., af finanshuset Zacks.

Aktien faldt 1,4 pct. til 834,80 kr.

KONKURRENTNYT TIL VESTAS

Den tyske Vestas-konkurrent Nordex sikrede sig en ordre på 109 megawatt i Letland fra selskabet Windy, oplyste selskabet i en meddelelse.

Orden falder frem mod kvartalsafslutningen, hvor mølleleverandørerne typisk annoncerer flere ordrer som slutspurt frem mod, at bøgerne lukkes.

Vestas-aktien faldt 1,8 pct. til 151kr.

ISS´ franske konkurrent, Sodexo, er presset på børsen i Paris, efter oplysninger om at selskabet undersøger muligheden for at opkøbe den amerikanske branchefælle Aramark for at understøtte væksten i USA. Men ISS steg 2,3 pct. til 135,50 kr. i København.

Kort før børslukketid opjusterede Bavarian Nordic sine finansielle forventninger.

Vaccineselskabet venter nu en omsætning i år på 5400-5800 mio. kr. mod tidligere 5300 mio. kr. Forventningerne til driftsresultatet før af- og nedskrivninger, EBITDA, løftes til 1450-1700 fra tidligere 1350 mio. kr.

Men aktien faldt 2,0 pct. til 236,60 kr.

Smykkeaktien i Pandora mistede 1,3 pct. til 1104 kr., mens aktierne i de europæiske luksuskolleger var i markant optur.

- De andre stiger på baggrund af udviklingen i Kina, men Pandora har faktisk ikke så stor omsætning derude. Jeg tror, at Pandora er mere påvirket af et skuffende regnskab fra Hennes & Mauritz. De tilhører jo sammen forbrugersegment, bemærker Oskar Barner Bernhardtsen.

.\\˙ MarketWire



Henning Nielsen +45 33 30 80 60 Marketwire, E-mail: [email protected] , www.marketwire.dk

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

Vær den første til at anmelde

Mest læste artikler

Skal vi holde dig orienteret?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyt fra investeringsmarkedet.

Tilmeld dig her