
Investeringsmarkederne
Valgkampen i USA blev det dominerende tema i den sidste del af 2024. Udviklingen i inflationen i USA og Europa har været en fast del af dagsordenen på de finansielle markeder, men to nye temaer føjede sig til listen i løbet af efteråret. Det var bekymring for væksten og udviklingen i den amerikanske statsgæld efter valget af Trump til præsident.
186 visninger
Forventningerne til væksten i USA er blevet styrket efter valget af Trump, idet væksten ventes at blive understøttet af skattelettelser, støtteordninger og deregulering. Udfordringerne for resten af verden er øget protektionisme, som kan virke væksthæmmende.
Stærk økonomi og faldende inflation
Den økonomiske aktivitet er udfordret i flere europæiske lande samt i Japan og i Kina. Arbejdsmarkedet i USA har gennem længere tid udvist stor styrke. Tilliden til den amerikanske økonomi har derfor været stor. Det kom derfor som en stor overraskelse, at arbejdsmarkedsrapporten for august, som blev offentliggjort primo september, var svagere end ventet.
Tolkningen af tallene var, at den amerikanske økonomi var på vej i recession, og at den amerikanske forbundsbank havde sovet i timen ved ikke allerede inden at have nedsat sin styringsrente. Men andre nøgletal samt en efterfølgende nedsættelse af styringsrenten overbeviste om, at recessionsbekymringen var uberettiget.
I EU er man meget tæt på Den Europæiske Centralbanks mål om en inflation under 2 %."
I Kina lancerede regeringen i slutningen af september massive finans- og pengepolitiske tiltag i bestræbelserne på at nå vækstmålsætningen på 5 %. Det udløste markante kursstigninger på de kinesiske aktier. Det er dog stadig tvivlsomt, om vækstmålsætningen indfris.
Inflationen har nået et leje, hvor yderligere fald foregår i et meget behersket tempo. Det gælder både inflationen målt på overordnet niveau og kerneinflationen, hvor de mere volatile poster energi og fødevarer er sorteret fra. De faldende energipriser har på overordnet niveau hjulpet godt til i denne proces. I EU er man meget tæt på Den Europæiske Centralbanks mål om en inflation under 2 %. I USA er man lidt længere fra målet, hvilket bl.a. hænger sammen med, at den amerikanske økonomi fremstår væsentligt stærkere end den europæiske.
Obligationsmarkeder: Lavere styringsrenter
Den amerikanske forbundsbank har fra starten af september til udgangen af 2024 sat sin styringsrente ned tre gange med samlet 1 %-point. I samme periode har Den Europæiske Centralbank ligeledes tre gange nedsat sin styringsrente med i alt 0,75 %-point. Valget af Trump har bevirket, at markedets forventninger til omfanget af fremtidige nedsættelser af styringsrenten i USA er blevet justeret i nedadgående retning pga. udsigten til andre stimuli af aktiviteten i den amerikanske økonomi.

På obligationsmarkederne har renterne været stigende i Storbritannien og Norge, mens renterne i det øvrige Europa har været faldende, idet Italien og Danmark har ført an i rentefaldet. Merrenterne på obligationer udstedt af højrentelande og virksomheder var ligeledes faldende. I begge tilfælde er det de udstedelser, der har de dårligste ratings, som har klaret sig bedst.
Aktiemarkederne
De amerikanske aktier var de helt store vindere i årets sidste tredjedel; og de var en stærkt medvirkende årsag til, at globale aktier gav tocifrede afkast i årets fire sidste måneder. Aktier inden for kunstig intelligens fortsatte den stærke udvikling fra tidligere på året. Den helt store vinder blandt de større aktier i USA var imidlertid Tesla-aktien, som blev mere end fordoblet i værdi i perioden, idet Elon Musks gode relationer til Trump ventes at gøre det lettere for Musk at realisere nogle af sine planer. Udviklingen i aktiekurserne i Europa og Japan var væsentligt mere afdæmpet.
De amerikanske aktier var de helt store vindere i årets sidste tredjedel; og de var en stærkt medvirkende årsag til, at globale aktier gav tocifrede afkast i årets fire sidste måneder. ”
Kursmæssigt kunne aktierne på Emerging Markets ikke følge med de modne aktiemarkeder. Fjernøsten fremstod her som den stærkeste region. Det skyldes ikke mindst de tidligere omtalte kursstigninger, der skete, efter at de kinesiske myndigheder i september annoncerede store finans- og pengepolitiske stimuli.
I Latinamerika var aktierne udfordrede af indenrigspolitiske bekymringer i både Mexico og Brasilien. Til gengæld bød de argentinske aktier på de højeste kursstigninger i årets sidste del som følge af tiltro til præsident Mileis reformer.
På sektorbasis har aktier inden for kommunikationsservice og it klaret sig bedst, mens sektorerne energi og materialer har klaret sig dårligst i årets sidste tredjedel. Valueaktier har på globalt plan klaret sig dårligere end vækstaktier.
Fondsdirektørens forventninger:
Positive tendenser i 2025
På trods af stor geopolitisk usikkerhed er der flere positive tendenser, der kan fortsætte ind i 2025.
2024 blev et fantastisk år på de finansielle markeder, hvor alle vores fonde præsterede positive afkast. De højeste afkast var at finde i aktieafdelingerne, og på obligationssiden var højdespringerne at finde inden for virksomhedsobligationer med de laveste ratings.
Med andre ord er man blevet honoreret for at tage risiko i 2024. Forudsætningerne for fornuftige afkast er bestemt til stede i 2025, men man skal nok ikke sætte næsen op efter helt så høje afkast som i 2024.
Fortsat faldende inflation
Inflationen ventes at fortsætte sin faldende tendens. Forbrugerne i lande med stærke arbejdsmarkeder kan derfor forvente stigende købekraft. Centralbankerne i USA og Europa forventes at fortsætte normaliseringen af pengepolitikken. Formueudviklingen, herunder stigende friværdier i fast ejendom, har været gunstig i mange lande.
Udviklingen inden for kunstig intelligens har været en væsentlig faktor for den økonomiske udvikling, ikke mindst udviklingen på aktiemarkederne. Denne tendens forventes at fortsætte ind i 2025. Det gælder både udviklingen af de kraftfulde mikrochips, som er en forudsætning for at udvikle potentialet inden for kunstig intelligens, og de virksomheder, der bedst evner at inkorporere kunstig intelligens i deres forretningsmodeller.

Stor geopolitisk usikkerhed
Den politiske og geopolitiske usikkerhed er sædvanen tro, fristes man næsten til at sige, stor ved indgangen til et nyt år, således også i 2025. Usikkerheden kan i perioder komme til at overskygge den positive udvikling i USA, som potentielt kan få en gunstig afsmitning på resten af verden. Øget protektionisme kan trække i den modsatte retning, men samtidig åbner det muligheden for nye dynamikker i verden uden for USA.
Den stigende statsgæld har fået fornyet fokus i USA, hvilket kan lægge et opadgående pres på de amerikanske renter. Omvendt bør udnævnelsen af Scott Bessent til finansminister være en garant for en ansvarlig økonomisk politik i USA.

Det er på den baggrund vurderingen, at mange af de positive tendenser på de finansielle markeder i 2024 kan fortsætte ind i 2025. Det vil sige fortsat fald i de korte renter, stabile lange renter og indsnævring af merrenterne på obligationer udstedt af højrentelande og virksomheder. På aktiesiden er de amerikanske små og mellemstore virksomheder godt positioneret til at nyde godt af Trumps stimuli og protektionisme, som omvendt udgør en udfordring for især kinesiske eksportvirksomheder.