"Sundhedsaktier er andet og mere end Novo"

"Sundhedsaktier er andet og mere end Novo"

Novo Nordisk er i forrygende form, men opturen bør ikke stjæle interessen fra andre lovende selskaber i medicinal- og sundhedsbranchen, mener sundhedsanalytiker.

Iløbet af 2023 satte medicinalgiganten Novo Nordisk en solid milepæl på et hidtil jomfrueligt territorium for dansk erhvervsliv. For første gang i historien blev et dansk selskab nemlig Europas største børsnoterede selskab, målt på markedsværdi.

Mens Novo Nordisk har solet sig i anerkendelsen fra investorerne og andre markedsaktører, har flere sundhedsselskaber levet en tilværelse i skyggen af Bagsværd-virksomhedens flotte resultater. Men det er ikke helt fair, vurderer Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank og ansvarlig for bankens analysedækning af medicinal- og sundhedsselskaber, også kaldet life science-branchen.

“Selvom Novo Nordisk er et godt eksempel på et yderst veldrevet selskab med en stærk produktportefølje og en salgsudvikling, der har resulteret i en flot indtjeningsvækst, er det ikke den eneste succeshistorie fra den danske life science-branche. Det er vigtigt ikke at stirre sig blind på Novos succes og dermed overse den gode investeringscase i andre spændende selskaber. Sundhedsaktier er andet og mere end Novo,” siger Søren Løntoft Hansen.

Som nation står Danmark stærkt inden for sundhedsbranchen.”

En meget innovativ branche

Historisk set har flere danske selskaber leveret iøjnefaldende resultater i netop denne branche, understreger senioranalytikeren.

“Det danske aktiemarked er kendetegnet ved, at vi har ganske mange børsnoterede selskaber i sundhedsbranchen, der klarer sig godt på verdensplan. Inden for kræftområdet ser vi fx en enorm innovation, der fører flere gennembrud med sig. Der udvikles livsforlængende medicin, og inden for visse kræftformer har innovative selskaber udviklet behandlinger, der kan holde kræften i skak.”

Søren Løntoft Hansen nævner blandt andet vacciner, avancerede høreapparater og allergimedicin som andre vellykkede eksempler på dansk teknologi, der oplever stor efterspørgsel på det globale marked.

“Som nation står Danmark stærkt i sundhedsbranchen, og dermed er det også et område, som landets politiske etablissement har en vis interesse i at pleje, styrke og beskytte,” supplerer han.

Stabil underliggende vækst

Når det gælder 2024, er senioranalytikeren ikke i tvivl om, at den danske life sciencebranche vil fortsætte de fine takter.

“I takt med at gennemsnitslevealderen stiger, vokser efterspørgslen efter medicin og medico-udstyr, der er afgørende for god livskvalitet i en aldrende befolkning. Et eksempel er høreapparater, hvor danske selskaber som GN Store Nord og Demant er i verdens­toppen. Behovet er til stede, og det vokser jo bare,” forklarer Søren Løntoft Hansen.

Det er vigtigt ikke at stirre sig blind på Novos succes og dermed overse den gode investeringscase i andre spændende selskaber.”

Hvem er fremtidens vindere?

Ifølge senioranalytikeren vil behovet for innovativ teknologi, ny medicin og livsforbedrende medico-udstyr fortsætte med at vokse i de kommende år. For investorer består udfordringen i at finde de aktører på sundhedsområdet, der er bedst til at dække patienternes behov, og som dermed kan udvikle sig til fremtidens vindere.

“Fra et investorsynspunkt giver det en vis beskyttelse, og det gør sundhedsaktier attraktive. Og fordi vi har mange danske børsnoterede selskaber i sundhedsbranchen, kan vi potentielt se det danske aktiemarked klare sig godt i forhold til andre lande. Men ligesom med andre aktiesektorer er det afgørende at se sig for. Det er ikke alle æg, der bliver til smukke aktiesvaner, og derfor skal man også se sig godt for, når man investerer i sundhedsaktier,” siger han.

Medicinal- og sundhedsselskaber i Sydinvest

Flere fonde i Sydinvest har pæne investeringer i danske og udenlandske selskaber i life science-branchen, heriblandt Sydinvest Megatrends. Fonden, der bl.a. har aktiepositioner i Genmab, Eli Lilly, MedPace, UnitedHealth og naturligvis Novo Nordisk, sikrer investorerne en professionel risikospredning og en bred eksponering mod fortsat vækst i sundhedssektoren.

Læs mere om Sydinvest Megatrends her

 

Novo vil fortsætte med at vokse

Hvad angår succeshistorien Novo Nordisk, forventer senioranalytikeren, at den ­danske medicinalgigant vil vokse, i takt med at selskabets overvægtsmedicin får patienterne til at tabe sig. 

“Tilføjelsen af Wegovy har over de seneste par år radikalt ændret hele vækstscenariet for Novo Nordisk. Man er gået fra étcifrede vækstrater til forventninger om tocifrede vækstrater i både omsætning og indtjening, og det har boostet aktiekursen,” siger Søren Løntoft Hansen og fortsætter:

“Oven i det stærke vækstfundament har Novo Nordisk en spændende pipeline af potentielle lægemidler, der tegner lovende for fremtiden. Endelig har aktien en række gode defensive egenskaber. Vi forventer derfor en fortsat stærk vækst fra Novo Nordisk i de kommende år.”

Bred eksponering via Sydinvest

Alene på grund af selskabets størrelse medgiver Søren Løntoft Hansen, at der også fremover vil være en naturlig interesse for Novo Nordisk blandt investorerne og i den bredere offentlighed.

“Men man bør tænke både-og i stedet for enten-eller. Som investor kan man sagtens have gavn af at eje flere forskellige sundhedsaktier, selvom ét selskab løber med opmærksomheden,” slutter han.

Stigende levealder kan forgylde sundhedsselskaber
Læs også

Stigende levealder kan forgylde sundhedsselskaber

Læs artikel

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,2
Baseret på 14 anmeldelser