Kvalitetsaktier - Nutidens vindere

Kvalitetsaktier - Nutidens vindere

De mest profitable selskaber har ofte nogle særlige konkur­rence­fordele, som gør det umuligt for konkurrenterne at hale ind på dem. Det er netop de selskaber, porteføljeteamet bag Sydinvest Kvalitetsaktier søger. Men hvad kendetegner egentlig en kvalitets­aktie, og hvordan finder vi de rigtige selskaber, som fortsat udbygger afstanden til konkurrenterne?

Forestil dig en kendt virksomhed, der er førende inden for sit felt, og som måske endda næsten selv kan prissætte sine produkter. Det er netop sådanne virksomheder, porteføljeteamet bag Sydinvest Kvalitetsaktier går efter, når der udvælges investeringsemner. Disse førende virksomheder kalder de også ”nutidens vindere”.

”Når vi taler om kvalitetsaktier, taler vi om aktier i selskaber med en stærk indtjenings­motor. Det er virksomheder, som gennem høj og stabil indtjening har formået at opbygge en markedsposition, der er svær at udfordre”, forklarer seniorportefølje­manager Michael Dahlwad Thomassen og fortsætter:

”Disse virksomheder har ofte konkurrencemæssige fordele, som beskytter deres position og sikrer, at de kan opretholde deres indtjening over tid. Det kan være i form af patenter, stærke brands eller skalerings­fordele, der gør det svært for konkurrenter at få fodfæste.”

Når vi taler om kvalitetsaktier, taler vi om aktier i selskaber med en stærk indtjenings­motor."

Men at have en stærk position er ikke nok. Virksomhederne skal også være i konstant udvikling for at forblive relevante og konkurrencedygtige. Derfor er det ifølge Michael Thomassen vigtigt at se på, om virksomhederne investerer i forskning og udvikling, og i hvilket omfang de tidligere har haft succes med det. En strukturel medvind – altså en generelt gunstig udvikling i markedet – er ligeledes afgørende for, at virksomheden kan fortsætte sin vækst.

Nutidens vindere er ikke ­nødvendigvis de største

Selskaber som Microsoft, NVIDIA og Amazon er nogle af de største selskaber i verden, og de er også at finde i Sydinvest Kvalitetsaktier. Men det er faktisk ikke et kriterie i aktieteamets udvælgelse, at virksomheden er blandt verdens største.

”Når vi taler om førende selskaber og nutidens vindere, er det ikke altid de allerstørste virksomheder, vi har i tankerne. Et selskab kan sagtens være førende uden nødvendigvis at være størst,” uddyber Michael Thomassen. ”Vi har et særligt øje for ledere inden for attraktive nicher og markedsledende virksomheder i mindre brancher, der er store nok til at være interessante investeringsområder, men ikke så store, at de bliver overrumplet af de største globale aktører.”

Faktisk omfatter porteføljen flest virksomheder i denne kategori, selvom de store selskaber fylder mest målt på kapital.


Markedsledende inden for testudstyr til telebranchen. Kendt for sine avancerede elektroniske design- og testløsninger.


Verdens førende leverandør af maskiner til produktion af de mest avancerede computerchips. Den eneste producent af udstyr til de nyeste chipteknologier.


Global finansiel virksomhed og førende inden for elektroniske betalinger. Har 480 mio. daglige transaktioner og kan bruges i 110 mio. butikker.

Kan selskaberne fastholde deres markedsposition?

En af de største udfordringer for investorer er at vurdere, om nutidens vindere også vil være morgendagens vindere. Det handler om at forstå virksomhedens konkurrencesituation og sikre, at den har de nødvendige forudsætninger for at fastholde sin position.

I porteføljeteamet arbejder de med fem centrale kategorier, når de vurderer en virksomheds konkurrencemæssige fordele:

  • Har virksomheden et stærkt brand?
    Et stærkt brand kan skabe loyalitet og gøre virksomheden svær at kopiere.
  • Er der skaleringsmuligheder?
    Store virksomheder kan udnytte stordriftsfordele, hvilket gør det svært for mindre konkurrenter at matche deres effektivitet.
  • Har virksomheden adgang til unikke ressourcer?
    Virksomheder med adgang til unikke ressourcer har ofte en markant fordel.
  • Har virksomheden et værdifuldt netværk?
    Netværk kan skabe en selvforstærkende succes, hvor hver ny kunde øger værdien af produktet eller tjenesten.
  • Er det svært eller dyrt at skifte leverandør?
    Hvis det er besværligt eller dyrt for kunderne at skifte leverandør, giver det virksomheden en stærk forhandlingsposition.
"Sundhedsaktier er andet og mere end Novo"
Læs også

"Sundhedsaktier er andet og mere end Novo"

Læs artikel

”Vores vigtigste opgave som porteføljemanagere er at vurdere, om selskaberne kan fastholde deres markedsposition over tid,” fastslår Michael Thomassen. ”Et stærkt eksempel på, hvor galt det kan gå, er Nokia. Engang havde selskabet nærmest monopol på mobilmarkedet, men det blev alligevel overhalet af konkurrenterne, fordi Nokia ikke formåede at forny sig hurtigt nok.”

Investér i nutidens vindere

Når vi taler om kvalitetsaktier, handler det om at finde de selskaber, der ikke kun er stærke i dag, men som også har de nødvendige forudsætninger for at blive ved med at være det i fremtiden. Det kræver en kombination af stærke indtjeningsmotorer, konkurrencemæssige fordele og en konstant vilje til innovation.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,2
Baseret på 6 anmeldelser