05. aug. 2024 kl. 12:00
657 visninger

Stor uro på markederne

Efter et flot første halvår på aktiemarkederne har vi de seneste dage set store kursfald på markederne, hvilket har skabt uro blandt investorerne.

Mandagen startede med kraftige fald på verdens børser, hvor stemningen næsten kan beskrives som panisk – og det danske marked er ingen undtagelse.

De store kursfald har overrasket mange, men de kommer efter en række dårlige nyheder fra USA i sidste uge. Både den samlede økonomi og nogle af de største teknologiselskaber har leveret skuffende resultater, hvilket har skabt frygt for, at den amerikanske økonomi kan gå i en dyb recession.

Flot 1. halvår for aktier

Det er dog værd at huske, at det stadig har været et rigtig godt år for mange aktier, selvom de nu oplever store fald. Det er især de aktier, der har set de største stigninger, som nu oplever store fald. Reaktionerne virker umiddelbart meget voldsomme i forhold til nyhederne, men det er set før, at en god periode bliver afløst af kraftige fald.

Skuffende jobtal fra USA

Nedturen på markederne blev for alvor accelereret, da der i fredags kom skuffende jobtal fra USA. Tallene viste, at der blev skabt væsentligt færre jobs i forhold til økonomernes forventninger, hvilket fik investorerne til at frygte, at en recession kunne være på vej.

Det er især de aktier, der har set de største stigninger, som nu oplever store fald.

Oven på offentliggørelsen af den svage jobrapport faldt renterne straks. Det lægger et øget pres på den amerikanske centralbank om at sænke renten.

Styrket yen svækker japanske aktier

De japanske aktier har med et fald på 12,4 % i dag haft det største kursfald på en enkelt dag siden ”Black Monday” i 1987. Her er kursfaldene forstærket af en styrket yen, som forværrer de japanske virksomheders konkurrenceevne. Yenstyrkelsen kommer i kølvandet på en stramning af den japanske pengepolitik.

6 gode råd i en økonomisk krise
Læs også

6 gode råd i en økonomisk krise

Læs artikel

Langt lys på investeringerne

Selvom uroen kan virke voldsom, er det som investor vigtigt at have fokus på den langsigtede strategi og investeringshorisont. På den lange bane giver det mest værdi at blive i markedet, selv når bølgerne går højt. Er du usikker på din investering, anbefaler vi, at du tager kontakt til din rådgiver.

Hør cheføkonom Søren Kristensen fortælle om uroen på markederne

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,6
Baseret på 11 anmeldelser

Mest læste artikler