11. jul. 2024 kl. 12:00
198 visninger

Højere renter og afkastpotentiale i Højrentelande

Udviklingen på de finansielle markeder gør, at vi går vi ind i den resterende del af året med renterne på et noget højere niveau, og dermed med et øget afkastpotentiale for EM-statsobligationer og virksomhedsobligationer.

Stigning i amerikanske og tyske renter

Det første halvår har budt på kraftige rentestigninger dog med rentefald mod slutningen af halvåret. Både de amerikanske og tyske renter er steget væsentligt på trods af fald i inflationen og den første nedsættelse af styringsrenten fra Den Europæiske Centralbank. Markedets forventninger ved slutningen af 2023 var bare skruet i vejret efter mere, hvilket blandt andet kan tilskrives Feds Powells for bløde tone i december 2023.

Højere renter og afkastpotentiale for EM-obligationer

Nu har vi i USA i juni haft FOMC-møde, hvor FOMC-medlemmernes forventninger, de såkaldte Dots, viste, at FOMC-medlemmerne kun forventer én nedsættelse af styringsrenten i år mod forventede tre nedsættelser i december 2023 og marts 2024. Vi kan ikke se, om der også er flertal til kun én nedsættelse hos de stemmeberettigede FOMC-medlemmer, eller om der her forventes to nedsættelser i år. Uagtet så går vi ind i den resterende del af året med renterne på et noget højere niveau og dermed med et øget afkastpotentiale for EM-statsobligationer og virksomhedsobligationer.

Positive udsigter fra kreditvurderingsinstitutter

For EM-obligationer er genåbningen af markedet for nyudstedelser fra lande i den svagere del af kreditvurderingerne meget positivt. Dertil kommer, at flere af landene, som har misligholdt deres betalinger, er ved at have en restrukturering på plads. Det i kombination med bedre offentlige finanser har betydet, at kreditvurderingsinstitutterne har hævet kreditvurderingerne eller blevet mere positive i deres udsigt.

Kina hverken motor eller stopklods

Den kinesiske økonomi er stadig forholdsvis svag, og det er især den indenlandske efterspørgsel, der halter, men nogen krise er der heller ikke tale om, hvis tallene afspejler virkeligheden. Boligmarkedet er i fortsat krise, hvilket har fået regering til at komme med flere tiltag, der skal afhjælpe problemerne, men tiltagene tager tid om at virke og er formentlig ikke store nok. Grundlæggende er den kinesiske økonomi aktuelt ikke motoren for Emerging Markets-landene, men samtidig er den ikke en klods om benet.

Lokale EM-renter presset lidt op

De højere amerikanske renter i starten af 2. kvartal har presset de lokale EM-renter lidt op. I Latinamerika er det dog i høj grad andre faktorer der har presset de lokale renter op: Mexico (valg), Brasilien (finanspolitik) og Colombia (finanspolitik). I Europa har inflationen i Polen, Tjekkiet og Ungarn overrasket ved at være lavere end forventet, men ikke nok til at modstå presset fra de globale renter. Vi ser værdi i de lokale renter på mange af markederne, fordi markederne er for pessimistiske i forventningerne til centralbankernes mulighed for at sænke styringsrenterne.

Indien med i GBI-EM-indeks

Indien kommer fra juli med i GBI-EM-indekset for lokale statsobligationer. Indfasningen kommer til at strække sig over 10 måneder, indtil landets vægt i indekset har nået 10 %. Det bliver interessant at få Indien med, fordi landets obligationsmarked er stort og dybt, og der er noget højere renter, end mange andre store lande i Asien kan byde på. Derudover er landet blandt verdens største økonomier og Asiens næststørste. Indfasningen kommer til at ramme de fleste af de andre lande i indeks, som vil få en lavere vægt. Hårdest vil det gå ud over Malaysia, Sydafrika og Polen, som står til at falde mest i vægt i indekset. Vi har allerede en pæn overvægt i Indien.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3
Baseret på 2 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig