05. sep. 2024 kl. 09:10
165 visninger

Aktiepanik i august

Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport og et stort kursfald i de japanske aktier rystede i starten af august aktiemarkederne.

Svagheden i rapporten satte gang i frygt for recession i den amerikanske økonomi og en vurdering af, at den amerikanske forbundsbank var bagud i forhold til at få lempet pengepolitikken i tide. Hertil kom, at de japanske aktier med et kursfald på 12,5 % den 5. august oplevede det største kursfald på en enkelt dag siden ”Black Monday” i 1987. Kursfaldet er foranlediget af en styrket yen, som forværrer de japanske virksomheders konkurrenceevne. Yenstyrkelsen kom i kølvandet på en stramning af den japanske pengepolitik, som også bevirkede, at såkaldte carry trades blev rullet tilbage.

Stærkere tal for økonomien og bedre tal for inflationen var med til at ændre stemningen på de finansielle markeder til det bedre. Bedre udsigter for væksten og inflationen og dermed lavere renter udgjorde en stærk cocktail.   

Internationale obligationer

De internationale statsrenter er faldet i august. Rentefaldet har været størst i den korte ende af løbetidsspektret som følge af de bedrede perspektiver for lavere styringsrenter.

Udviklingen i internationale statsrenter (%)

Kilde: LSEG Datastream

Renterne er faldet mest i USA. I USA faldt de ti-årige statsobligationer med 0,14 %-point og de to-årige med 0,40 %-point. 

Valutarisk udvikling

Newzealandske dollar kom med en styrkelse på 3,6 % stærkest gennem august over for kronen efterfulgt af thailandske baht (+3,4 %) og indonesiske rupiah (+3,3 %).

Den amerikanske dollar blev svækket med 2,1 %. De svageste valutaer var at finde blandt russiske rubel, mexicanske peso og tyrkisk lira. 

Danske obligationer

De danske statsrenter har været faldende over hele rentekurven i august. Det største rentefald indtraf i de kortere løbetider. Realkreditobligationerne har givet et afkast, som er bedre end statsobligationerne, hvilket især er udtalt for de længere løbetider.

Afkast på danske stats- og realkreditobligationer i august

Kilde: LSEG Datastream

Afdelingerne med mellemlange danske obligationer har klaret sig en smule bedre end deres benchmark. Korte Obligationer har klaret sig på niveau med sit benchmark.

Virksomhedsobligationer

Rystelserne i starten af august og den øgede recessionsfrygt i starten af måneden rystede især High Yield-obligationer, HY.  I takt med, at recessionsfrygten blev dæmpet, genvandt HY-obligationerne mere end det tabte. Renterne på Investment Grade-obligationer, IG, faldt ligeledes som følge af de faldende statsrenter.  

Virksomhedsobligationer IG gav et afkast på 0,14 %, hvilket var en smule dårligere end afkastet på benchmark.  Virksomhedsobligationer HY gav et afkast på 1,07 %, hvilket var på niveau med benchmarkafkastet. 

Markedsudvikling for virksomhedsobligationer

Obligationstype Effektiv rente (%) Ændring seneste måned Siden årets start
Investment Grade 4,58 -16 bp -15 bp
High Yield 6,32 -19 bp -18 bp
US 10Y Treasury 3,92 -14 bp 5 bp

Kilde: LSEG Datastream

Højrentelandeobligationer

Faldet i de amerikanske obligationsrenter i august var positivt for obligationerne fra højrentelandene.

Udviklingen i renterne fra højrentelandene (blå=hård valuta - orange=lokal valuta)

Kilde: LSEG Datastream

Det var især udtalt for obligationer udstedt i hård valuta som USD. I slutningen af august steg udstedelsesaktiviteten. Der var tale om udstedelser fra Bulgarien, Filippinerne og Malaysia. Førstnævnte påkaldte sig særskilt interesse, idet Bulgarien indtræder i indekset for højrentelande med udstedelser i hård valuta. Det er endvidere værd at bemærke, at restruktureringen af statsobligationerne fra Ukraine udstedt i USD og EUR faldt på plads.

I hård valuta har de største rentefald været at finde i lande som Argentina, Ecuador og El Salvador, mens Maldiverne, Venezuela og Sri Lanka så de største rentestigninger. Maldiverne var især hårdt ramt, fordi landets valutareserve er reduceret kraftigt. Det har skabt usikkerhed om landets betalingsevne på en obligation med udløb i 2026.

I lokal valuta har Indonesien, Chile og Malaysia givet de højeste afkast, hvorimod de laveste afkast har været at finde i Mexico, Tyrkiet og Uruguay som følge af store svækkelser af landenes valutaer. 
I august har obligationer udstedt i hård valuta givet et benchmarkafkast på 2,1 %, og obligationer udstedt i lokal valuta har givet et benchmarkafkast på 0,8 %. Benchmark for HøjrenteLande har givet et afkast på 1,4 %, og afdelingen har klaret sig på niveau med sit benchmark i august.

De modne aktiemarkeder

De modne aktiemarkeder steg med 0,3 % i august målt i danske kroner på trods af uroen i starten af måneden. Med til historien hører, at afkastet i danske kroner blev trukket ned af en svækkelse i den amerikanske dollar på godt 2 %

De europæiske med de sydeuropæiske aktiemarkeder og Tyskland i spidsen klarede sig bedst, hvorimod de japanske aktier ikke helt overvandt nedturen i starten af måneden som følge af en styrket japansk yen.

Den gode udvikling i Europa kan for en stor dels vedkommende tilskrives den faldende inflation. På overordnet niveau er inflationen nu lavere end 2 % i Tyskland og lige over 2 % for hele EU. Dog er kerneinflationen stadig noget højere. Samlet set har det forstærket forventningerne om, at Den Europæiske Centralbank nedsætter styringsrenten i september.

Afdeling Megatrends har i august givet et afkast, som er højere end afdelingens benchmark, hvorimod Afdeling Kvalitetsaktier har givet et afkast, som er lavere end afdelingens benchmark. I Skandinavien klarede de finske efterfulgt af de svenske aktier sig bedst. I Danmark klarede blandt de toneangivende aktier Lundbeck (+11,1 %) og Pandora (+9,2 %) sig bedst, mens bundskraberne var at finde blandt AP Møller-Mærsk-selskaberne (-11,9 %) og Vestas (-9,0 %). Norge var det svageste marked med et lille kursplus.

Afkast i % på de modne aktiemarkeder i august, målt i kr.

Kilde: LSEG Datastream

Valueaktierne klarede sig bedre end vækstaktierne i august. Valueafdelingerne i USA og Europa har begge klaret sig en smule bedre end deres respektive benchmarks. Hvorimod de globale valueafdelinger har underperformet en smule.

Afkast i % på globale vækst- og valueselskaber fordelt på virksomhedsstørrelse i august

Kilde: LSEG Datastream

Aktier fra Emerging Markets

Aktierne fra Emerging Markets klarede sig med et afkast på -0,7 % målt i kroner dårligere end aktierne fra de modne markeder i august. Det var især de it-tunge markeder som Sydkorea og Taiwan, som blev hårdt ramt af nervøsiteten i starten af måneden. Taiwan fik kæmpet sig tilbage i plus, hvorimod Sydkorea var det svageste marked i Fjernøsten.

I Latinamerika var Brasilien lyspunktet med store stigninger i aktiekurserne. Kursstigningerne skyldes for en stor dels vedkommende udenlandske køb af brasilianske aktier ansporet af udsigterne til en snarlig rentenedsættelse i USA. Aktierne i Mexico oplevede en nogenlunde flad udvikling, men den stærkt svækkede valuta bevirkede, at mexicanske aktier klarede sig dårligt set med danske briller. Valutaen er negativt påvirket af svagere vækstudsigter og den politiske uro, som valget af Claudia Sheinbaum til præsident har ført med sig.

Afkast i % på de største markeder fra Emerging Markets i august, målt i kr.

Kilde: LSEG Datastream

Vore afdelinger på Emerging Markets har alle klaret sig dårligere end deres respektive benchmarks. Det kan i al væsentlighed henføres til, at afdelingernes orientering mod vækstaktier har kostet. Afdelingerne har reduceret overvægten i disse væksttemaer i løbet af august.

Udsigter

Den diskussion, som blev startet i begyndelsen af august, forventes at ville fortsætte i september. Det vil sige, er den amerikanske og måske globale økonomi på vej ind i en recession. Nøgletal for den økonomiske aktivitet og forventninger til fremtiden vil derfor blive gransket ekstra nøje.

Forventninger til nedsættelser af styringsrenterne i den amerikanske forbundsbank og Den Europæiske Centralbank i september er allerede inddiskonteret i prissætningen på de finansielle markeder. Det interessante bliver den ledsagende retorik, herunder vurderingerne af udsigterne for inflationen og den økonomiske aktivitet.

Det er fortsat vurderingen, at amerikansk økonomi ikke havner i recession, og at inflationsudviklingen er på rette vej. Det betyder, at udsigterne for aktiemarkederne stadig vurderes at være gode. 

Af fondsdirektør Niels Skovvart, Sydinvest

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

5
Baseret på 1 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig