De finansielle markeder har reageret på den seneste offentliggørelse af toldsatser fra præsident Trump, hvor han annoncerede omfattende toldsatser på alle USA’s handelspartnere. For EU’s vedkommende bliver den generelle toldsats på 20%. Det er første gang siden før Anden Verdenskrig, at vi ser så høje toldsatser fra amerikansk side, og det har helt som ventet skabt fornyet uro på de finansielle markeder.
Men som investor er det vigtigt at bevare roen og ikke lade sig rive med af kortsigtede reaktioner.
”Vi ser både renter og aktier falde på den korte bane. Markedet har tidligere antaget, at told var et forhandlingsinstrument fra Trumps side, men det virker mere som et ideologisk synspunkt hos Trump og derfor skal vi ikke vente, at det forsvinder lige med det samme,” siger Bjørn Schwartz, chefporteføljemanager i Sydbank.
”Der er ingen tvivl om, at væksten især i USA, men også i Europa og Kina bliver lavere i år. Vi venter en lavere vækst, men ikke en global recession eller stagflation og forventer derfor at de finansielle markeder finder fodfæste efter at have fordøjet USA’s udmeldinger.”
”Vi forudser, at de finanspolitiske stimuli som venter fra både Europa og Kina vil få positiv betydning – men det kræver, at man har is i maven og holder kursen.”
Hvad sker der lige nu?
USA har indført told på varer fra en række lande, herunder EU og dermed også Danmark. Det rammer især åbne økonomier som den danske, der har stort overskud på handelsbalancen over for USA.
”Markedet frygter i stigende grad stagflation i USA – altså en situation med både høj inflation og lav vækst – som følge af de nye handelsbarrierer. Hidtil var forventningerne i markedet, at toldtruslerne blot var en løftestang for forhandling og ændrede handelsvilkår. Nu frygtes det, at toldsatserne kan blive mere permanente,” uddyber Bjørn Schwarz.

Øjnene hviler på resten af verden
Reaktionen fra resten af verden bliver afgørende. Der kommer gengældelsesaktioner, men spørgsmålet bliver i hvilket omfang.
”Hvis både EU og Kina går til stålet, vil det ramme den globale vækst,” advarer Bjørn Schwarz. ”Farer Kina og EU mere med lempe vil det afbøde de vækstmæssige konsekvenser. Såvel Kina som EU har planlagt finanspolitiske modtræk og afbødeforanstaltninger mod lavere vækst i form af skattelettelser, hjælpepakker og subsidier.”
”Formanden fra den amerikanske centralbank, Powell, holder tale i morgen, og markedet lytter opmærksomt efter den amerikanske centralbanks forventninger til væksten og inflationen. Udsigten til en vækstafmatning vil afføde lavere renter og dermed understøtte aktierne.”
Hvad betyder det for dig som investor?
Selvom markederne svinger, er det vigtigt at holde hovedet koldt. Historien viser entydigt, at investorer, der holder fast i deres investeringer, altid får det bedste afkast over tid.
5 gode råd i usikre tider:
- Hold fast i din investeringsplan - planen er lagt med langsigtede mål. Lad ikke kortsigtet støj ændre din kurs.
- Lad ikke frygten styre dine beslutninger - paniksalg efter markedsfald kan gøre mere skade end gavn.
- Hold øje med det store billede - mens toldsatser og geopolitik skaber uro, arbejder både Europa og Kina på at stimulere væksten – det kan på sigt trække markederne op.
- Tænk i muligheder, ikke kun risici - markedsuro skaber også muligheder for langsigtede investeringer.
- Følg udviklingen med omtanke - retorik og politik kan hurtigt ændre sig, og ofte falder de værste scenarier aldrig ud som frygtet.