03. apr. 2025 kl. 10:00
435 visninger

Nu er handelskrigen blevet global

Med en tavle i hånden gennemgik Trump nye toldsatser for omkring 60 lande. Det gælder også EU, der nu bliver ramt af en told på 20 procent på alle varer. Det bliver nu afgørende hvordan resten af verden reagerer.

Den anden april 2025 vil for altid blive husket som dagen, hvor USA blev et rigt land igen. I hvert fald ifølge Trump. Det skal ske, fordi USA nu indfører en såkaldt gengældelsestold over for meget lang række lande. Det gælder også over for EU og dermed Danmark, hvor alle varer bliver ramt af en told på 20 procent. 

Allerede inden aftenens udmeldinger havde Trump løftet de amerikanske toldsatser markant – også langt mere end under sin første præsidentperiode, hvor han indledte en handelskrig med Kina. Det betyder også, at man skal helt tilbage til tiden inden anden verdenskrig for at finde lige så høje toldsatser, som dem vi ser nu – og som altså bliver endnu højere.

"Man skal helt tilbage til tiden inden anden verdenskrig for at finde lige så høje toldsatser, som dem vi ser nu"

Der er altså tale om voldsomme udmeldinger fra Trump. Det afspejles også på finansmarkederne, når man ser på aktiekurserne i dag (3.4.2025).

Forbrugerne betaler prisen

Problemet med toldmurene er dog, at de næppe opfylder det, som Trump ønsker. Erfaringerne fra toldkrigen i slutningen af 10’erne viste, at de amerikanske forbrugere endte med at betale stort set hele regningen. Får vi noget, der minder om en gentagelse af det, er der lagt op til en mærkbar stigning i den amerikanske inflation og et benspænd for økonomien. Det vil med andre ord skubbe den amerikanske økonomi tættere på stagflation, hvor inflationen stiger, samtidig med at økonomien går tilbage.

Det er i det scenarie svært at se for sig, at Trump skulle blive ved med at være populær blandt så mange amerikanere. Samtidig er der ingenlunde tale om, at der er masser af ledige amerikanere og fabrikker, der står og venter på, at produktionen vender tilbage til USA. Der er, om ikke fuld damp på amerikansk økonomi, så i hvert fald tæt på.

Reaktionen fra resten af verden bliver meget afgørende

Det er dog langtfra alene aftenens udmeldinger fra Det Hvide Hus. der er afgørende for, hvilken betydning det ender med at få på både finansmarkederne og i økonomien. Derfor er det endnu også lidt for tidligt at spå om. Vi vil nu i de kommende timer, dage og uger få reaktioner fra de amerikanske samhandelspartnere rundt omkring i verden. 

I værste fald reagerer de ved at gengælde Trumps brede toldsatser og skyder derved på samme vis som amerikanerne sig selv i foden. Det vil gøre ondt på både økonomierne og aktiemarkederne. Det virker lige nu som et udfald, vi kommer til at se mange steder.

Det kan dog også blive akkompagneret af forskellige tiltag for at mindske effekten på ens egen økonomi. Det kunne være i form af subsidier, skattelettelser eller former for hjælpepakker. De seneste toner fra Canada og EU har været i den retning, og det venter vi også at se en del af. I bedste fald ender de nye toldmure ud i forhandlinger, der skubber både de amerikanske og globale toldsatser længere ned end før Trump trådte til.

Det betyder Trumps nye toldmure for dine investeringer
Læs også

Det betyder Trumps nye toldmure for dine investeringer

Læs artikel

Danmark er et af de lande, der bliver ramt

Vi må desværre også erkende, at Danmark er på listen over lande, der bliver ramt af de toldmure, der lige nu ser ud til at vokse frem mange steder. Vi er et af lande, der har nydt bedst af frihandel over de seneste årtier. Derfor vil det her også gøre ondt i Danmark.

Det er næppe nok til at sende os i en recession, men der er nu lagt op til, at dansk økonomi også får det det sværere i de kommende kvartaler.

Dog skal man lægge mærke til, at medicin for nu er friholdt af Trumps nye toldsatser, hvilket står for en stor del af det danske aktiemarked.

Optimismen har grobund, men får nu trange kår

Man skal dog huske på, at ingen økonomi kommer til at lide lige så meget under det her som den amerikanske. Lige netop her skal man måske finde et gran af optimisme. For modvinden i både amerikansk økonomi og på de amerikanske finansmarkeder kan være det, der tilskynder Trump til at indgå nogle aftaler tidligere, end han ellers ville have gjort. 

Af cheføkonom Søren Kristensen, Sydbank

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,5
Baseret på 11 anmeldelser