04. apr. 2025 kl. 11:10
176 visninger

Øget usikkerhed og faldende aktiemarkeder i marts

Første kvartal i 2025 har været domineret af præsident Trumps uforudsigelige luner og tiltag og marts var bestemt ingen undtagelse. Det globale aktieindeks faldt 7,4 % målt i danske kroner, hvilket i høj grad blev drevet af de amerikanske aktier som faldt 9,3 %.

I modsætning til sin første periode i Det Hvide Hus er det tydeligt, at Trump nu er ”alene hjemme” uden nogen til at dæmpe hans vildeste idéer, og det skaber usikkerhed på de globale markeder.

Efter to meget positive måneder i 2025 gik luften også lidt af ballonen for de europæiske aktier som oplevede et fald på 3,9% målt i danske kroner. Det kinesiske marked oplevede for perioden en begrænset nedgang på 1,8%.

I USA er forbrugertilliden faldet drastisk, men de hårde økonomiske nøgletal holdt stand i marts. Atlanta Fed GDP Now-indikatoren viser et markant fald, primært drevet af de handelsforstyrrelser som Trumps toldsatser medfører. 

Massive tyske investeringer

I Europa forbereder Tyskland sig på massiv offentlig investering, efter en afstemning i Bundesrat medførte en lempelse af den tyske gældsbremse. Dette er en sejr for den kommende kansler Friedrich Merz (CDU), som ønsker at styrke Europas forsvar især efter USA’s svækkede engagement under Trump. Lempelsen betyder, at forsvarsudgifter over 1% af Tysklands BNP nu kan finansieres gennem ny gæld, og samtidig oprettes en særlig infrastrukturfond på 500 mia. euro, hvilket har medført, at der nu er udsigt til markant højere offentlige udgifter på netop infrastruktur og forsvaret. Som effekt af dette er renterne i Europa steget, og euroen blevet styrket overfor dollaren.

I Fjernøsten blev der generelt trukket kapital ud af de eksporttunge økonomier i forventning om de nye toldsatser. Her var Taiwan og Sydkorea de store tabere med fald på henholdsvis 14,8% og 4,5% målt i danske kroner. Omvendt klarede indiske aktier sig godt med et positivt afkast på 5,4%, da udenlandske investorer vendt tilbage efter betydelige udstrømninger tidligere på året, særligt i finanssektoren.

Internationale obligationer

I USA var rentebevægelserne forholdsvis afdæmpede med et lille fald i marts. Påvirkningen af de høje toldsatser på de amerikanske renter har hidtil været i negativ, fordi frygten for lavere økonomisk vækst har domineret effekten af højere inflation. I Europa steg de lange renter som følge af øgede forventninger til forsvarsudgifter og infrastruktur.

Udviklingen i internationale statsrenter (%)

Kilde: LSEG Datastream

Valutarisk udvikling

Den amerikanske dollar blev svækket væsentligt i starten af måneden og endte med en svækkelse på mere end 4% overfor kronen ved udgangen af marts. Ligeledes blev japanske yen svækket med 3,7% efter en styrkelse i årets første 2 måneder.

Danske obligationer

De danske statsrenter har været stigende efterhånden, som man bevæger sig ud af rentekurven i marts. Det samme gør sig gældende for danske realkreditobligationer, som har været stigende over hele rentekurven.  

Afkast på danske stats- og realkreditobligationer i marts

Kilde: LSEG Datastream

Virksomhedsobligationer

På Investment Grade-obligationer var der en begrænset rentestigning også relativt til statsrenterne, mens der for High Yield-obligationer var en betydelig rentestigning på 0,36%. Virksomhedsobligationer IG gav et afkast på -1,16% og Virksomhedsobligationer HY gav et afkast på -1,11%, hvilket begge var dårligere end benchmarkafkastet.

Markedsudvikling for virksomhedsobligationer

Obligationstype Effektiv rente (%) Ændring seneste måned Siden årets start
Investment Grade 4,65 0,09 bp -0,12 bp
High Yield 6.07 0,36 bp 0,19 bp
US 10Y Treasury 4,21 0,01 bp -0,36 bp

Kilde: LSEG Datastream

Højrentelandeobligationer

Efter en rigtig flot start på årets i de første to måneder faldt højrentelandeobligationer i marts. Både afdeling Højrentelande Lokal Valuta og Højrentelande Hård Valuta klarede sig dårligere end deres respektive benchmarks.

For en dybere gennemgang af 1. kvartal for højrentelandeobligationer henvises til nedenstående artikel.

Højrentelande-obligationer står fast i modvinden
Læs også

Højrentelande-obligationer står fast i modvinden

Læs artikel

Udviklingen i renterne fra højrentelandene (blå=hård valuta - orange=lokal valuta)

Kilde: LSEG Datastream

De modne aktiemarkeder

De modne aktiemarkeder oplevede et større fald i marts på 7,5% målt i danske kroner. Dette var i høj grad drevet af de amerikanske aktier, som med et samlet fald på 9,3% klarede sig dårligst blandt de modne markeder. Her var det toneangivende selskaber som Tesla (-11,5%) og Nividia (-13,2%), som blandt andet blev påvirket af den politiske uro.

I Europa var faldet mindre markant med en nedgang på 3,8% målt i danske kroner. Her medvirkede udsigten til markant højere offentlige udgifter på infrastruktur og forsvaret i Tyskland som en modvægt til det øgede pres på handlen fra Trump administrationen. 

Sydinvest Europa Value har i marts givet et afkast som på niveau med sit value-benchmark, men er bedre end det brede europæiske marked.

I Skandinavien klarede de norske aktier sig bedst som det eneste marked med positive afkast i marts. Danske aktier oplevede en større korrektion. Her faldt det brede danske indeks med 6,4% – i høj grad drevet af medicinalindustrien, hvor toneangivende selskaber som Novo Nordisk, Gubra og Zealand Pharma faldt henholdsvis 25,9%, 26,6% og 22%. 

Afkast i % på de modne aktiemarkeder i marts, målt i kr.

Kilde: LSEG Datastream

Aktier fra Emerging Markets

I Fjernøsten var Taiwan den store taber i marts måned med et fald på 14,8% målt i danske kroner. Nedgangen var i høj grad drevet af frygt for de amerikanske toldsatser, men også en usikkerhed omkring den fremtidig efterspørgsel af AI-infrastruktur som følge af billigere AI-modeller (i form af fx kinesiske DeepSeek).

Omvendt klarede indiske aktier sig godt med et positivt afkast på 5,4%. Her vendte udenlandske investorer tilbage og tilføjede kapital i det indiske marked, efter ellers betydelige udstrømninger tidligere på året.

Aktieteamet på Emerging Markets var i marts i Asien. Læs om deres syn på de asiatiske markeder i artiklen herunder.

Optimismen vender tilbage i Kina
Læs også

Optimismen vender tilbage i Kina

Læs artikel

Afkast i % på de største markeder fra Emerging Markets i marts, målt i kr.

Kilde: LSEG Datastream

Udsigter

Med hensyn til forventningerne på de enkelte investeringsområder blev d. 2. april i høj grad en dag, der skabte usikkerhed for den globale sammenhandel. Trump indførte en såkaldt gengældelsestold over for en lang række lande, hvilket har skabt en stor usikkerhed i markedet. 

Læs mere om hvad dette betyder for dine investeringer.

Det betyder Trumps nye toldmure for dine investeringer
Læs også

Det betyder Trumps nye toldmure for dine investeringer

Læs artikel

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

5
Baseret på 1 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig