Beslutningen om at udskyde flere af de varslede toldsatser signalerer forhandlingsvilje og mindsker risikoen for de mest negative scenarier. Donald Trump skiftede i aftes kurs og valgte at udsætte gengældelsestolden – dog med undtagelse af tolden på kinesiske varer, som stadig står til ekstreme 125 %. Udsættelsen gælder i første omgang i 90 dage og er begrundet med, at flere lande har rakt ud for at forhandle med USA.
Tilbage står kun de 10 % ekstratold, der blev lanceret sammen med gengældelsestolden. Efter den oprindelige melding d. 2. april faldt de amerikanske aktier kraftigt, og renterne dykkede på frygt for recession. I de seneste dage er renterne dog steget igen – et udtryk for markedsusikkerhed og mistillid til den økonomiske kurs i USA.
En regulær festdag på markederne
Fra d. 2. april og frem til i går havde amerikanske aktier tabt hele 12 %. I går steg de til gengæld hele 9,5 % – et opsving, der smitter af på både asiatiske og europæiske aktiemarkeder, som i dag åbner med solidt plus.
Toldudsættelsen reducerer risikoen for en amerikansk – og dermed global – recession betragteligt og fjerner de værste indtjeningsscenarier fra ligningen. Derfor giver aktiestigningerne rigtig god mening. Udsættelsen viser også, at når presset fra markederne bliver tilstrækkeligt stort, er Trump villig til at fremstå som beskytter af amerikanske aktier.
Sydinvests fonde åbnede kl. 9.36 til flotte stigninger på op til 8,8 %. Især er det Sydinvest Megatrends og Sydinvest Indeks Morningstar Leaders, der er højdespringere. Det skal dog nævnes, at fondene stadig ligger i negativt territorie, når man ser på afkastet år til dato. Det skyldes blandt andet, at frem og tilbage aldrig er lige langt på investeringsmarkederne. En investering skal nemlig stige mere end det, den falder med, for at indhente det tabte.
Verden er ikke forandret – endnu
Selvom toldudsættelsen er godt nyt, ændrer den ikke på den grundlæggende usikkerhed, der præger virksomheder verden over. Trumps zigzag-kurs skaber utryghed, især blandt selskaber med USA som vigtig handelspartner. For lige nu ved mange virksomheder ikke, hvad de skal planlægge efter, og det bremser investeringer og strategiske beslutninger.
Forhandlingerne i de kommende måneder kan ende med lavere toldsatser, men det står stadig hen i det uvisse. Situationen er fortsat usikker – men håbet lever, om et mere stabilt og forudsigeligt handelsklima om 90 dage.
Samtidig må man ikke glemme, at handelskonflikten mellem USA og Kina er intensiveret. Toldudsættelsen udvisker ganske vist de værste scenarier, men pres på virksomhedernes indtjening – især i Kina og USA – er stadig en realitet.