Novo Nordisk, Vestas, Carlsberg og mange andre. Danskerne har en klar svaghed for at investere i danske aktier, og hvis man skal tro aktieanalysechef Jacob Pedersen, Sydbank, er der også noget at have kærligheden i.
”Grundlæggende er de danske aktier veldrevne, stabile og stærke i deres indtjening. Mange af de danske selskaber står rigtigt stærkt på deres marked, hvilket vi også har kunnet se sort på hvidt i 2020. Her har de danske selskaber leveret både på omsætning og indtjening midt i en coronakrise og i den største forstyrrelse i markedet i mange, mange år. 2020 var en stresstest af de helt store, og de danske aktier har bestået med glans”.
Rygraden af dansk erhvervsliv
Selvom Jacob Pedersen normalt arbejder med analyse af de 25 største danske selskaber, spiller resten af de danske selskaber også en stor indirekte rolle for udviklingen.
”Når vi ser på de flotte kursstigninger på de store danske selskaber, smitter det også indirekte af på de små og mellemstore selskaber, der udgør rygraden af dansk erhvervsliv,” udtaler Jacob Pedersen. ”Mange af disse selskaber leverer i større eller mindre grad til de store selskaber, og de har derfor også et større fokus på hjemmemarkeder og nærmarkeder.”

Solidt foran feltet
Ud af de seneste ti kalenderår har det danske aktiemarked præsteret positive afkast i otte af dem. Og kurserne på de danske aktier har næsten kun haft én retning siden april 2020 – og det er op (OMX Copenhagen All Cap: stigning på ca. 67 % fra 01.4.2020 – 01.6.2021).
”Der er ingen tvivl om, at der historisk set er meget få markeder, der kan følge med det danske. Og ser vi henover coronakrisen, har de danske selskaber kun øget forspringet til konkurrenterne,” udtaler Jacob Pedersen. ”Hvis man som dansk virksomhed gerne vil vokse sig rigtig stor, skal man kunne handle med de andre lande. Vi har simpelthen ikke et stort nok hjemmemarked til at vokse sig stor på, hvilket nogle af konkurrenterne ellers har. Derfor har de danske virksomheder også et DNA, der gør, at de kan tilpasse sig og finde løsninger – og det har de gjort brug af under coronakrisen.”

Kilde: Refinitiv Datastream
Kvalitet og pris hænger sammen
Sammensætningen af det store danske aktieindeks betyder, at det har en stabil kerne med flere store medicinalselskaber, som er kendetegnet ved at præstere godt i kriser. Men også selskaber som Mærsk og DSV har leveret bedre end forventet.
Ifølge Jacob Pedersen er det målt på kvalitet svært at finde aktiemarkeder, der er bedre end det danske. Men det skinner også igennem i prisen. Set i forhold til det europæiske og amerikanske aktiemarked er de danske aktier dyrt prisfastsat.
”I en ny analyse, vi har lavet, har vi konstateret, at de danske aktier er dyrere end deres direkte konkurrenter i Europa,” forklarer Jacob Pedersen. ”Men når vi tager højde for vækst- og indtjeningspotentialet er billedet et andet. Her er de danske aktier måske nok dyre, men alligevel mere attraktivt prisfastsat end konkurrenterne. Så i en direkte tvekamp vil jeg hellere købe de danske aktier.”

Klar igen i 2022
I Europa stiger andelen af vaccinerede lige så stille, og flere og flere investorer ser frem mod et genåbningstema blandt europæiske aktier. I Kina og USA har de allerede set en cyklisk optur på markederne.
”I det marked, jeg ser for mig lige nu, vil genåbningstemaet fylde meget i de næste måneder. Når investorerne køber ind, har de fokus på coronataberne – altså de selskaber, der tabte størst i 2020,” forklarer Jacob Pedersen. ”Så i den næste periode forventer jeg ikke, at de danske aktier vil kunne følge med Europa, men når vi kigger ind i 2022, vurderer jeg, vi er tilbage igen. Kvalitet går sjældent af mode.”
”Når genåbningstemaet er løjet lidt af, vil det blive synligt, at tidevandet har løftet mange både, som har huller i skroget. Normalen er ikke længere normal, og det kan være svært for mange selskaber at komme tilbage igen på grund af større gæld og forandrede vilkår. Her har danske selskaber bare klaret sig bedre igennem krisen end konkurrenterne. De andre er hårdere ramt.”
Er du til gør-det-selv?
Det danske aktiemarked er de danske investorers helt klare favorit, og på spørgsmålet om man skal vælge en investeringsfond eller gøre det selv, er Jacob Pedersen ret klar i mælet.
”Hvis man har en høj tro på egne evner, og går man efter guldåren, så skal man gå på jagt blandt enkeltaktierne på det danske aktiemarked. Men ser man på udviklingen på det brede danske aktiemarked, viser afkastet, at man ikke behøver at gå efter guldet for at få et højt afkast. Så hvis man ikke har tid og lyst til at følge markedet tæt, er der stadig meget at hente med en investeringsfond eller et indeks,” slutter Jacob Pedersen.
af kommunikationskonsulent Anders Øhrberg Thrane, Sydinvest