Nyhedsstrømmen om Kina har i flere år været præget af negativt fokus – fra handelsrestriktioner til svækket forbrugertillid og boligmarked. Vesten har intensiveret sanktionerne mod kinesisk teknologiudvikling, og internt har erhvervslivet savnet politisk støtte. Mange har følt, at præsident Xi Jinping ikke har været en medspiller.
Men under vores seneste besøg i Asien og Kina mærkede vi et tydeligt stemningsskift. Spørgsmålet er nu, om denne nye optimisme vil holde ved – og hvilke konsekvenser det vil få for investorerne.
Hvorfor spirer optimismen?
To forhold har især været med til at løfte stemningen:
Først og fremmest er det kinesiske AI-gennembrud med DeepSeek, en stærk konkurrent til ChatGPT, blevet modtaget som en teknologisk milepæl. Trods amerikanske restriktioner viser Kina, at landet fortsat kan levere store teknologiske fremskridt.
Dernæst sendte Xi Jinping et stærkt politisk signal i februar ved at mødes med Alibaba-grundlægger Jack Ma og andre prominente erhvervsledere. Det blev tolket som et tegn på en mere erhvervsvenlig linje fremover. Efter år med øget regulering ønsker regeringen nu at fremme innovation og iværksætteri.
Aktierne kan fortsætte op
De kinesiske aktier har haft en stærk start på året. Selvom vi kan forvente perioder med profithjemtagning – ikke mindst i en geopolitisk usikker verden præget af bl.a. Trump – så er vi mere positive på kinesiske aktier, end vi har været i lang tid.
Stabiliseringstegn på boligmarkedet og nye forbrugerstimulanser styrker den positive stemning. Regeringen sender støtte til husholdningerne og giver lokalregeringerne større råderum til at bruge penge. Det er nødvendigt, hvis privatforbruget for alvor skal genrejses.
Samtidig får Trumps uforudsigelige tilgang til globale alliancer og handelspolitik flere virksomheder og investorer til at se mod ’Riget i midten’.
Selskabernes regnskaber overrasker positivt
For aktiemarkedet er udviklingen i selskabernes indtjening afgørende. Normalt Ofte overvurderer analytikere indtjeningen, og skuffelser er tit mere reglen end undtagelsen. Men i Kina ser vi nu det modsatte: De seneste regnskaber har overrasket positivt – for første gang i 13 kvartaler.
Kinas comeback betyder også, at Indien ikke længere står alene som investorernes foretrukne vækstmarked i Asien.

Fokus skifter mod teknologi og forbrug
Efter mange år med fokus på ejendomsmarkedet og infrastruktur er det nu teknologi og privatforbrug, der skal drive væksten i Kina. Her er Sydinvests fonde allerede godt positioneret med en overvægt i IT-sektoren.
Aktiemarkederne verden over er aktuelt mere usikre end normalt. Dette gælder også for kinesiske aktier, hvor vi bl.a. kan nævne geopolitisk usikkerhed, Kinas forhold til Taiwan, lav forbrugertillid og overkapacitet i industrien.
Sydinvests eksponering mod Kina
Kina inkl. Hongkong udgør i dag 41 % af Sydinvest Fjernøsten og 32 % af Sydinvest Globale EM-aktier. Vi vurderer, at de fundamentale forhold er under forbredring, og at prisfastsættelsen stadig er attraktiv – også selvom markedet allerede har leveret en god start på året.

