08. okt. 2024 kl. 12:00
41 visninger

Fjernøstlige aktier: en god investering

En stærk slutspurt i september anført af de kinesiske aktier har gjort fjernøstlige aktier til en god investering i årets første tre kvartaler. Når hertil lægges merafkast i Sydinvest Globale EM-aktier og Sydinvest Fjernøsten, så har fondene ultimo september leveret et samlet afkast for året på hhv. 17,0% og 22,3%.

Fed-rentefald og store støttepakker i Kina

Fed’s rentenedsættelse på 0,5 %-point d. 19. september er godt nyt for aktiemarkedet og ikke mindst for EM. Amerikanske rentefald svækker alt andet lige udsigterne for den amerikanske dollar, hvilket gør EM-aktiver relativt mere attraktive. En svækket dollar understøtter også EM-selskabernes eksportmuligheder. Centralbankerne på EM har langt større manøvremuligheder mht. at stimulere landenes økonomier. Når vi ser på historiske korrelationer, står det klart for os, at perioder med dollarsvækkelse typisk gavner EM ift. DM. 

Fed’s rentenedsættelser var imidlertid overgået af, at Kina senere i september kunne løfte sløret for store hjælpepakker til at løfte den økonomiske vækst. Det drejer sig om massive tiltag for at støtte boligmarkedet, aktiemarkedet og beskæftigelsen. Særligt positivt er det, at støtten har opbakning fra partitoppen, hvor Kina vil arbejde hårdt på at indfri årets vækstmål.

Alle sejl sættes ind på at nå det kinesiske vækstmål

Der skrues på mange knapper for at få væksten tilbage i Kina. Bankerne kan udlåne mere, renten sænkes på boliglån, kravet til udbetaling ved boligkøb sænkes, og lokalregeringerne støttes i at opkøbe ledige boliger. Kineserne får flere tilskud til at øge privatforbruget, og der arbejdes på at støtte beskæftigelsen for særligt nyuddannede og migrantarbejdere. Centralbanken vil samtidig støtte aktiemarkedet ved at give finansinstitutionerne adgang til likviditet, som kan bruges til at investere i aktiemarkedet. Bankerne støttes også i at forbedre storaktionærernes muligheder for aktiekøb. 

Vi ser den samlede støttepakke som en enorm saltvandsindsprøjtning, og tiltagene giver et samlet indtryk af, at Kinas top forstår nødvendigheden af at være handlekraftig. Omvendt er kursstigningerne forstærket af, at mange kapitalforvaltere er undervægtet i kinesiske aktier, og derfor har vi også set en vis grad af panikkøb. 

Det er for tidligt at sige, om de omfattende tiltag kan overbevise de kinesiske forbrugere om at anvende deres forholdsvis store opsparinger. Vi ser flere interessante investeringsmuligheder i Kina, og på trods af kursstigningerne kan vi fortsat finde billige aktier. Fondene har aktuelt en andel i Kina svarende til benchmark. Dette skyldes på den ene side, at vi har set omfattende stimuli, og der er udsigt til flere tiltag den kommende tid, men på den anden side er aktierne nu steget så voldsomt, at en midlertidig korrektion er forventelig. 

IT-sektoren bremser op – forbrugsaktier er største overvægt

Fondene har tjent gode penge på IT-aktier i år, hvor kunstig intelligens har været på alles læber. Aktier som fx Samsung Electronics er dog korrigeret meget i 3. kvartal bl.a. pga. bekymringer omkring overudbud af hukommelseschips. Fondene har tidligere haft en betydelig overvægt i IT-sektoren, men sektoren er nu kun en beskeden overvægt på under 2%-point. Fondenes største overvægt er inden for cyklisk forbrug, hvor der nu er en større sandsynlighed for, at den kinesiske forbrugers pessimisme har toppet. 

Mht. forbrugsaktierne vil vi fremhæve, at vi i kvartalet købte Midea (elektriske husholdningsartikler) og Tingyi (nudler og drikkevarer). De kinesiske forbruger får aktuelt tilskud til forbrug. Vi har derfor også øget i de kinesiske onlinehandelsaktier, som også er steget voldsomt sidst i september. Vendes blikket mod Indien, så vil vi fremhæve købet af Zomato (online bestilling fra restauranter) og Britannia (kiks, brød mv.). Udsigterne for den indiske forbruger er meget gunstige på den lange bane. 

Vi skærper vores fokus på Sydøstasien

De sydøstasiatiske aktiemarkeder har nu et stort kursefterslæb til Kina og Taiwan i år. Især Filippinerne viser gode takter med rentenedsættelser, hvilket tidligere har været en betydelig medvind for aktierne. Regeringen har endelig en troværdig vækstagenda med privatisering, infrastrukturinvesteringer og en strategi for at tiltrække udenlandske investeringer. Indonesien er samtidig langsigtet interessant, og Thailand kan nyde godt af øget turisme samt ro omkring den politiske situation. 

Afgørende amerikansk præsidentvalg i vente

Man skal ikke undervurdere amerikansk politiks indflydelse på EM. Kvartalet bød på to attentatforsøg mod Trump og en TV-duel mellem de to præsidentkandidater, som Harris vandt. Intet har dog væsentligt ændret vælgeropbakningen til de to kandidater, og det er derfor for tidligt at gætte på, hvem der i sidste ende bliver USA’s nye præsident efter valget i november. 

Valgresultatet kan få stor betydning for de kinesiske aktier og for EM-aktier generelt. En sejr til Trump kan blive en mavepuster til EM-aktier pga. høje toldafgifter, mens en sejr til Harris vil være positivt. Det bedste af alle verdner for EM vil være en cocktail af en valgsejr til Harris, faldende amerikanske renter og en blød landing af den amerikanske økonomi.

Kinesiske aktier oplever store kursstigninger
Læs også

Kinesiske aktier oplever store kursstigninger

Læs artikel

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

5
Baseret på 1 anmeldelser

Mest læste artikler

23. aug. 2024 kl. 06:00

Tilmelding til investormøder 2024

Tilmelding til investormøder 2024
07. okt. 2024 kl. 08:00

DSV: På vej mod nye højder

DSV: På vej mod nye højder
12. aug. 2024 kl. 11:15

Ny trend i Sydinvest Megatrends

Ny trend i Sydinvest Megatrends
25. sep. 2024 kl. 12:00

3 kvalitetsaktier med afkast og vækst

3 kvalitetsaktier med afkast og vækst
07. aug. 2024 kl. 12:00

Update på Sydinvest Formue-fonde

Update på Sydinvest Formue-fonde
23. aug. 2024 kl. 06:00

Stig Rossen: Kunsten at være til stede

Stig Rossen: Kunsten at være til stede