23. mar. 2023 kl. 10:11
2131 visninger

Hvad betyder amerikansk rentestigning for dine investeringer?

I sidste uge hævede den amerikanske forbundsbank renten på trods af stor usikkerhed om de mindre banker. Fed leverede dog samtidig flere bløde signaler, der antyder, at man nu går mere forsigtigt til værks.

Her til aften har den amerikanske forbundsbank, Fed, endnu engang hævet styringsrenten, så den nu er helt oppe i intervallet 4,75 % til 5,00 %. Det er det højeste niveau siden 2007 og sker på trods af, at den seneste tid har været præget af stor uro i de amerikanske banker. Der er ikke noget at sige til, hvis direktørerne i Fed har været mere end almindeligt i tvivl op til dagens rentemøde.

”På den ene side står inflationen, som fortsat er alt for høj og ovenikøbet ser ud til at være mere vedblivende end håbet,” forklarer cheføkonom Søren Kristensen fra Sydbank. ”På den anden side står hensynet til den finansielle stabilitet, hvor det nu står glasklart, at renteforhøjelserne gør livet svært for flere af de mindre amerikanske banker.”

Den balancegang håndterede Fed ved at levere en ”lille” renteforhøjelse på 0,25 procentpoint og samtidig moderere udsigterne til fremtidige renteforhøjelser.

Rente- og aktiekursfald i kølvandet på rentemødet

Investorerne reagerede på mødet ved at sende både renterne og aktiekurserne ned. Rentefaldende kan knyttes til de bløde signaler fra Powell og Fed, mens aktiekursfaldene nok i højere grad hænger sammen med, at den amerikanske finansminister Janet Yellen her til aften afviste at udvide den amerikanske indskydergaranti.

Samlet set bløde signaler fra Fed

Alt i alt er vurderingen, at aftenens rentemøde fra Fed var til den bløde side. Selv om renten blev hævet, var det en mindre renteforhøjelse, end Fed-chefen Jerome Powell havde indikeret inden rentemødet.

”Vi hæfter os særligt ved to faktorer fra rentemødet,” uddyber Søren Kristensen. ”For det første, at Fed er mere vag om fremtidige opstramninger. For det andet, at Powell vurderede, at usikkerheden om de mindre amerikanske banker kunne mindske behovet for højere renter, da det i sig selv ville dæmpe inflationspresset.”

Feds udmelding er, at man forventer en renteforhøjelse yderligere og derefter en konstant rente i den resterende del af 2023, før man i 2024 kan se de første rentenedsættelser. 

Udsigt for danske obligationer

”Efter rentemeldingen fra Fed ser vi, at markedet ikke helt køber snakken om én renteforhøjelse mere og ingen rentenedsættelser i 2023,” udtaler seniorporteføljemanager Nikolaj Fabricius. ”Markedet indregner kun en sandsynlighed på ca. 50 % for endnu en rentestigning fra Fed. Desuden forventer markedet, at den første rentenedsættelse allerede vil komme i 2023.”

Porteføljemæssigt betyder det, at udsigterne er ved at være ret gode for obligationer. Der er allerede en god høj rente i markedet, og er toppen ydermere ved at være nået for centralbankerne, kan der også komme kursgevinster til følge.

”Timingen for indtrædelse er som altid vigtig, og tror man mest på, at Fed får ret, kan man overveje en kort løbetid som fx Sydinvest Korte Obligationer,” understreger Nikolaj Fabricius. ”Er man mere på markedets hold, vil det være fint allerede nu at fokusere på noget mere varighed, som man fx kan få i Sydinvest Mellemlange Obligationer.”

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4
Baseret på 23 anmeldelser