06. jan. 2025 kl. 12:00
840 visninger

Trump og toldsatser: Hvad betyder det for Emerging Markets i 2025?

Effekterne af Trumps politiske udmeldinger og snak om øgede toldsatser på import fra Kina, kan mærkes globalt. Usikkerhed præger de finansielle markeder, mens EM-obligationer fortsat tilbyder muligheder.

2025 vil stå i Trumps tegn, effekterne for de finansielle markeder bliver formentlig store, men som med alt Trump står for, så er det svært at gætte på, hvad der bliver gennemført, og hvad der er varm luft. Øgede toldsatser vil formentlig komme på især USA’s import fra Kina, men om det bliver 60% eller en noget mindre sats, vil tiden vise. Trumps seneste udmeldinger om overtagelse af Panamakanalen er endnu et eksempel på Trump-kaos, der kan komme ud af det blå, men som også kan forsvinde som dug for solen igen.

Højere toldsatser = højere inflation

I USA vil effekten af højere toldsatser være højere inflation, hvilket den amerikanske centralbank, Fed, på FOMC-mødet i december mere eller mindre anerkendte uden at skære det ud i pap. Nedsættelsen af styringsrenten på 25bp var mindre interessant, i stedet var det FOMC-medlemmernes forventning om kun to nedsættelser i 2025, der satte dagsordenen for det kommende år. Men som 2024 har vist, så kan FOMC nå at skifte mening mange gange i løbet af et år.

Amerikansk økonomi kører over al forventning

Den amerikanske økonomi kører fortsat over al forventning, i høj grad drevet af et stort underskud på de offentlige finanser og IT-industrien. Under disse forhold har inflationen haft svært ved at komme det sidste stykke ned, hvilket også spiller en rolle i FOMC-medlemmernes forventningsdannelse. Med en så utilregnelig person som Trump ved roret er et roligt finansielt 2025 ikke på dagsordenen, derfor er vi ikke meget for at tage for stor risiko lige nu.

Den 10-årige amerikanske rente er nu lidt over et halvt procentpoint højere end ved indgangen til 2024. Ved de nuværende ca. 4,5 % ser vi en fair værdi med fornuftigt potentiale, hvilket også giver et godt fundament for afkastet på EM-obligationer udstedt i dollars i 2025. 

Kina og Mexico i skudlinjen

Blandt EM-landene står Kina og Mexico mest i skudlinjen for Trumps trusler om toldsatser. Højere toldsatser på kinesiske varer vil formentlig blive mødt af en svagere kinesisk valuta og et generelt pres ned på de varer, Kina eksporterer. Det betyder, at det ikke er en isoleret handelskrig mellem USA og Kina, men en global udfordring, hvilket på godt og ondt kan betyde deflationært pres på varer uden for USA. 

En svækket kinesisk valuta kan også risikere at trække andre EM-valutaer ned, især hvis den amerikanske dollar fortsætter med at være stærk. Til gengæld kan en svag euro begrænse effekten for investorer i Europa. Netop Den Europæiske Centralbank, ECB, står med en svag europæisk økonomi, hvor især industrien har det svært. En industri, der står overfor trusler om amerikansk straftold samt konkurrence fra Kina. Inflationen er tæt på målsætningen, så en lang række rentenedsættelser fra ECB er forventelige i 2025. Det vil give luft til EM-valutaerne fra Østeuropa, hvor især den ungarske forint, HUF, har haft det svært de seneste måneder. Her er centralbanken blevet nødt til at indstille rentenedsættelserne som følge af den svage HUF.

"Netop Den Europæiske Centralbank, ECB, står med en svag europæisk økonomi, hvor især industrien har det svært."

Lokale renter trækker i flere retninger

For de lokale renter er der faktorer, der trækker i hver deres retning. De fortsat høje amerikanske renter holder de lokale renter fra at falde på mange markeder. Det gælder for eksempel i Mexico. Til gengæld kan det deflationære pres fra Kina og en lavere oliepris trække inflationen ned. Det vil igen afhænge meget af de forskellige markeder. De kinesiske renter kører helt deres eget løb og er rekordlave. Der er gode historier som den sydafrikanske, hvor samlingsregeringen måske kan give landet det nødvendige skub frem, mens Brasilien har den stik modsatte kurs, fordi præsident Lula ikke er villig til at stramme finanspolitikken.

Markedet for EM-obligationer

På markedet for EM-obligationer udstedt i dollars er niveauet for de amerikanske renter som nævnt ganske tiltalende. På rentespændssiden er vi lidt mere lunkne nogle steder. Det gælder især obligationer med høj kreditvurdering, hvor spændet er relativt smalt. Vi ser mere værdi i obligationer med lave kreditvurderinger. 2024 har budt på flere opjusteringer end nedjusteringer af kreditvurderingerne hos EM-landene, hvilket vi forventer vil fortsætte næste år. I december var Sri Lanka det seneste land til at få en opjustering, hvilket dog også hang sammen med, at landet fik restruktureret landets misligholdte obligationer. Dermed slutter landet sig til Zambia, Ghana og Ukraine, som alle har restruktureret deres obligationer i 2024. Tilbage i benchmark er Libanon og Venezuela, som kræver politiske ændringer for at komme ud af deres håbløse situation. Libanon er dog alligevel årets højdespringer med et afkast på over 100 %, hvilket primært skyldes, at Israel har svækket Hizbollah massivt, og der derfor er håb om et mere konstruktivt miljø i Libanon. 

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

Vær den første til at anmelde