20. sep. 2024 kl. 12:00
415 visninger

Indien overhaler Kina i stort indeks

For første gang nogensinde har de indiske aktier nu overhalet de kinesiske aktier i det globale verdensindeks (MSCI ACWI IMI).

Indien overgår Kina i vigtigt aktieindeks

I denne uge overhalede Indien Kina målt i det vigtige globale indeks MSCI All Country World IMI. De indiske aktier udgør nu 2,3 % af det brede indeks, mens de kinesiske udgør 2,2%. Overhalingen afspejler den indiske succeshistorie, hvor den økonomiske vækst langt overstiger den kinesiske vækst. 

Mens Kina på det seneste har været kendetegnet af et svagt boligmarked og et mismod blandt de kinesiske forbrugere, så er optimismen tydelig overalt i Indien. Indiens fremmarch i diverse aktieindeks bliver selvforstærkende, for en øget andel i diverse aktieindeks betyder automatisk, at der vil blive sendt flere penge i retning af de indiske aktier. 

Enormt indisk aktiepotentiale

Vi har for nyligt deltaget på en konference i Asien for at følge op på vores aktieinvesteringer på tværs af kontinentet. Vores konklusion er, at Indien er en af verdens mest interessante aktiehistorier på den lange bane. 

Indien har den højeste vækst blandt alle de største aktiemarkeder. Landet bliver formentlig verdens 3. største økonomi allerede i 2027 og dermed altså større end Japan og Tyskland. Arbejdsstyrken er enorm, og der er en støt voksende middelklasse i et land, hvor halvdelen af befolkningen er under 25 år gammel. 

Robust økonomi og gode selskaber

Tidligere i år blev premierminister Modi genvalgt, og det sikrer, at landet kan fortsætte de gode takter. Indien har historisk haft høje vækstrater, men økonomien synes nu også mere robust. Stigningen i statsgælden har fx været begrænset i forhold til mange andre store lande. 

Vi er meget opløftede over at se, at evnen til at forrente egenkapitalen i de indiske selskaber er i en stigende tendens. Faktisk har de indiske selskaber verdens 2. højeste egenkapitalforrentning efter USA, og der er potentiale for mere. Samtidig er selskabernes indtjeningsvækst også på et meget højt niveau i en global sammenligning – endda højere end blandt de amerikanske selskaber. 

Pengene strømmer ind på det indiske aktiemarked

Inderne sparer i stigende grad op via finansielle produkter, og en stor del af de penge havner i lokale indiske aktier. Vi har i lang tid set flere og flere penge strømme ind i aktierne, samtidig med at Indien fylder mere og mere i de globale og regionale aktieindeks. 

En sidebemærkning er, at udenlandske kapitalforvaltere faktisk ikke er overvægtede indiske aktier. På den ene side er der derfor potentiale til, at flere penge kan finde vej til Indien fra udenlandske investorer, men omvendt kan det måske også ses som et advarselssignal. Grunden til det gule lys er prisfastsættelsen af aktierne. 

Dyre aktier på den korte bane

Vores analyser viser, at de indiske aktier aktuelt er dyre i forhold til andre markeder og i sammenligning med historiske niveauer. Stemningsindikatorer peger da også på, at de indiske investorer er overoptimistiske. 

Aktuelt er vi neutralvægtede i vores investeringer i Indien. For os gælder det om at vælge de rigtige aktier, nærmere end at satse på, at det indiske aktiemarked som helhed outperformer resten af regionen på den korte bane.

I en usikker verden er Indien dog værd at fremhæve, for landets økonomi styres først og fremmest af landets interne dynamik. Indiens selvkørende økonomi og landets mulighed for at blive et vigtig outsourcing-alternativ til Kina gør det ekstra attraktivt. Vi står derfor klar til igen at købe indiske aktier, hvis der kommer et tilbagefald på de indiske børser. Vores forventning er, at vi i Sydinvest Fjernøsten og Sydinvest Globale EM-aktier vil være overvægtet i Indien det meste af tiden. 

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,3
Baseret på 6 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig