24. sep. 2024 kl. 13:00
220 visninger

Støtte til boligmarked løfter kinesiske aktier

De kinesiske myndigheder griber ind for at støtte et trængt boligmarked, der har været medvirkende til at trække ned i væksten. Det har løftet aktiekurserne.

De kinesiske aktier stiger ca. 4 % i dag på nyheden om store tiltag til at støtte bolig- og aktiemarkedet og dermed væksten i den svage økonomi. 

Den kinesiske centralbank reducerer kravet til, hvor store reserver bankerne skal have, så bankerne på denne måde kan udlåne mere. Samtidig sænkes renten på eksisterende boliglån med 0,5 %-point, og kravet til udbetaling ved køb af bolig nummer to sænkes fra 25 % til et historisk lavt niveau på 15 %. Lokalregeringer får også bedre muligheder for at låne til opkøb af ledige boliger for at omdanne dem til udlejningsboliger.

Centralbanken vil samtidig støtte aktiemarkedet ved at give kapitalforvaltere og forsikringsselskaber adgang til likviditet, som kan bruges til at investere i aktiemarkedet. Bankerne støttes også i at forbedre virksomhedernes muligheder for aktietilbagekøb. De statslige investeringsfonde vil formentlig også opkøbe flere aktier i markedet. 

Positiv på støtte til boligmarked

Vi er generelt positivt stemt over for støtten til boligmarkedet, fordi et svagt boligmarked kan hæmme Kinas økonomiske vækst fremadrettet. Imidlertid er vi mere forbeholdne over for, at offentlige myndigheder skal blande sig i aktiemarkedets prisfastsættelse, da sådanne tiltag sjældent kan ændre den underliggende tendens. 

Tiltagene giver et samlet indtryk af, at Kinas top forstår nødvendigheden af at være handlekraftig i lyset af landets økonomiske nedtur. Det er helt centralt, at de kinesiske forbrugere bliver mere optimistiske, for vores seneste besøg i regionen afslørede udpræget pessimisme i de fleste brancher. De seneste tiltag skal ses i sammenhæng med et uønsket lavt vækstniveau, og den samlede pakke er et skridt i den rigtige retning. 

Kan tiltagene få gang i forbruget?

Det er for tidligt at sige, om de omfattende tiltag kan overbevise forbrugerne om at anvende deres forholdsvis store opsparinger. Vi ser flere interessante investeringsmuligheder i Kina, men vi øger ikke umiddelbart vores vægt i landet. Vi foretrækker aktuelt de sydøstasiatiske lande i vores EM- og fjernøstlige fonde. Udover gode takter i Sydøstasien nyder disse lande også ekstra meget gavn af faldende renteniveauer. 

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

5
Baseret på 6 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig