25. sep. 2024 kl. 12:00
869 visninger

Kvalitetsaktier: Selskaber i førertrøjen

Nogle af verdens stærkeste selskaber forbliver år efter år på toppen og foran konkurrenterne. Men hvordan finder man de selskaber, der vinder på den lange bane?

Nogle af verdens mest succesfulde virksomheder står nærmest som fyrtårne i et hav af konkurrenter. De har nået toppen ved at skille sig ud, og de har skabt en position, der synes urørlig, men kun ved konstant at investere i innovation og nytænkning kan de fastholde deres førerposition. 

Selskaber i førerposition

I Sydinvest Kvalitetsaktier investerer vi i nutidens vindere. De selskaber, der ikke bare har sejret i dag, men som også har potentialet til at vinde i morgen. Det er selskaber, som i vores optik skal kunne opfylde tre kriterier. 

For det første skal selskabet have en høj, stabil indtjening. For det andet skal selskabet have én eller flere konkurrencemæssige fordele, som adskiller det fra sine konkurrenter. Det kan være fx være en omkostningsfordel, et patent eller et stærkt brand. Det tredje kriterie er, at vi skal kunne identificere en strukturel væksttrend, som selskabet opererer inden for. 

Er disse tre betingelser opfyldte, har vi identificeret de aktier, som kan indgå i vores portefølje under forudsætning af, at aktierne lever op til andre kriterier som fx en attraktiv kurs.

Længere tid på toppen

Nutidens vindere har altid eksisteret, men der er en naturlig udskiftning over tid, i takt med at nye overlegne selskaber og produkter ser dagens lys.

I dag er denne udskiftning dog ikke helt så udpræget, som den har været tidligere i historien. Der er naturligvis fortsat udskiftning blandt markedslederne, men de selskaber, der kan klassificeres som nutidens vindere, forbliver på toppen i længere tid end tidligere. Med andre ord bliver disse selskaber ved med at vinde og har i dag aldrig stået stærkere. Selskaberne har aldrig været mere profitable, end de er i dag, og deres skjold i form af konkurrencemæssige fordele har sjældent været stærkere.

En af de væsentligste årsager til at disse succesfulde selskaber forbliver på toppen er, at de er virkeligt gode til at innovere og forny sig. Konkret ser vi det afspejlet i store investeringer i forskning og udviklingsaktiviteter med henblik på konstant at forny sine produkt- og serviceudbud. 

"En af de væsentligste årsager til at disse succesfulde selskaber forbliver på toppen er, at de er virkeligt gode til at innovere og forny sig."

Lys fremtid

Fremtiden tegner sig lys for nutidens vindere og dermed også Sydinvest Kvalitetsaktier. Når det er sagt, kan status quo sjældent bevares til evig tid. Derfor kræver det også konstant arbejde og overvågning at vurdere, hvilke af disse selskaber kan bevare og endda udbygge deres forspring. Det er netop det, vi bruger vores tid på i teamet bag Sydinvest Kvalitetsaktier. 

Vi kigger konstant på, om vores portefølje af succesfulde selskaber holder sig relevante, og om de gør en tilstrækkelig indsats for at fastholde og udbygge deres position. Hertil kommer et stort fokus på, om selskaberne er for dyrt købt. De fleste kan pege på Microsoft som et ledende selskab, men det bliver sværere, når man skal vurdere om lederskabet udbygges eller skrumper over tid, og hvorvidt aktien handler til en attraktiv kurs eller ej.

3 kvalitetsaktier med afkast og vækst
Læs også

3 kvalitetsaktier med afkast og vækst

Læs artikel

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,6
Baseret på 10 anmeldelser

Mest læste artikler