09. okt. 2024 kl. 14:00
77 visninger

Positivt marked for EM-obligationer

Ved indgangen til fjerde kvartal er markedet for Emerging Markets-obligationer meget positivt. Det er der især tre grunde til.

Ved indgangen til fjerde kvartal er markedet for Emerging Markets-obligationer meget positivt påvirket af tre forhold: den amerikanske forbundsbank, Fed, er begyndt at nedsætte renten, den kinesiske regering har sat gang i en større finans- og pengepolitisk lempelse, og Den Europæiske Centralbank, ECB, er også i gang med at lempe. Derudover er kreditvurderingerne af EM-lande på vej op, og landene har rig mulighed for at udstede nye obligationer i dollar og euro. Der er dog en et enkelt risikoforhold, der holder os tilbage fra at være alt for optimistiske, og det er det amerikanske præsidentvalg i starten af november. 

Negative Trump

Trump vil være negativt for en række lande med Mexico og Kina i spidsen. Hvis Trump kommer igennem med mange af sine forslag om højere toldsatser, vil det ramme EM-landene og de amerikanske forbrugere samt give højere inflation og dermed højere renter. Derudover kan en gentagelse af forløbet efter valget i 2020 ligeledes give finansiel usikkerhed. Kamala Harris vil formentlig føre en politik tæt på Bidens og er dermed ikke nogen reel risiko. Sidste faktor i valget er sammensætning af Senatet og Kongressen, så samlet er der en række forhold, som der først kommer klarhed over på den anden side af tirsdag den 5. november.

Det kommende rentemøde

Rentemødet i USA den 7. november vil ligeledes væres spændende, især efter at Fed på mødet i september valgte af nedsætte renten med et ½ procentpoint. Ud fra Fed-direktørernes seneste kommentarer er det mest sandsynligt, at det kun bliver et kvart 
procentpoint til november, men fra nu til november er der flere omgange med inflations- og arbejdsmarkedstal. Uanset hvad er retningen sat, og det er positivt for risikoaktiver inklusive EM-obligationer og valutaer. Rentenedsættelserne i USA kan sikre, at den amerikanske økonomi rammer den famøse bløde landing og dermed undgår recession.

Faldende inflation i Europa

I Europa har inflationstallene i eurozonen for september vist fald i inflationen og været lavere end forventet. Det øger presset på ECB for at nedsætte styringsrenten, især når Fed er begyndt at lempe. Den europæiske økonomi er svag, og der bør derfor ikke være så meget, som holder ECB tilbage. Dermed kan Europa forstærke effekten af lempeligere pengepolitik i USA til gavn for blandt andet EM-obligationer.

Finanspolitiske tiltag i Kina

I Kina har regeringen og centralbanken i september sat gang i den helt store stimuli-runde. Der er foretaget en lang række finanspolitiske tiltag, som direkte skal øge forbruget, samt indirekte tiltag, der sikrer især de svage borgeres økonomiske situation. Centralbanken har nedsat renterne og er kommet med kvantitative tiltag, der blandt andet skal sikre aktiemarkedet. For at lempe situationen på det kriseramte ejendomsmarked er der blevet fjernet nogle restriktioner samt fra centralbankens side blevet justeret i finansieringen, som delstaterne kan tilgå for at købe ejendomme til brug som udlejningsejendomme. Der er samlet tale om den største pakke af tiltag i denne omgang, hvilket er positivt. Det springende punkt for alle tiltagene er, om de bliver gennemført hurtigt, men også om tiltagene reelt kun svarer til at slå i en dyne, og at effekten udebliver. De globale råvarer er steget på tiltagene, og tilsvarende er de kinesiske aktiekurser steget kraftigt, hvilket i sig selv kan få kinesiske investorer til at føle sig rigere og være mere tilbøjelige til at forbruge.

Oliepris i fokus

Olieprisen har været i fokus i september, hvor resultatet blev en væsentlig lavere pris. Selvom den globale økonomi ikke kører på højtryk, er det ikke efterspørgslen på olie, den er gal med. I stedet er det øget udbud, der presser prisen ned. Den amerikanske produktion er fortsat høj og stigende, og derudover er der kommet mere produktion op at køre globalt, og ikke mindst vil Saudi-Arabien til december øge produktionen. For de olieeksporterende EM-lande er en lav oliepris skidt, men til gengæld er lav oliepris godt for forbrugerne globalt og er med til at presse inflation og renter ned.

Faldende renter positivt for EM-obligationer

De amerikanske renter faldt kraftigt i september, hvilket kom oven i rentefaldet i resten af kvartalet. Det har ikke overraskende vist sig at være positivt for EM-obligationer udstedt i dollar. Selvom de amerikanske renter er kommet ned, og rentespændet også er kommet ind, så er der i vores øjne stadig værdi i EM-obligationer udstedt i dollar, fordi kreditvurderingerne er på vej op, og fordi lavere korter renter i USA vil få investorer til at kigge mod kreditobligationer deriblandt EM-obligationer. Mange af de mere risikofyldte lande kan desuden igen udstede obligationer, hvilket reducerer risikoen for, at landene ikke kan refinansiere deres gæld. 

Positivt marked for EM-obligationer

På markedet for lokale EM-obligationer er støtten fra de amerikanske renter meget positivt. Lavere US-renter både i den korte og i den lange del af løbetidsspektret hjælper de lokale obligationsmarkeder. I løbet af tredje kvartal har de lokale renter ikke kunnet følge rentefaldet i USA, og der er dermed plads til rentefald. Lavere korte US-renter giver desuden EM-valutaerne noget mere plads til at sænke renten. Den lave oliepris bidrager desuden med lavere inflation, hvilket centralbankerne gladeligt vil tage imod. De fleste af EM-landene, hvor vi kan investere i lokale obligationer, er desuden olieimportører, hvorfor en lav oliepris er godt for handelsbalancen og dermed valutaerne. Vi ser derfor samlet set positivt på markedet for EM-obligationer gående ind i årets sidste kvartal.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

Vær den første til at anmelde

Mest læste artikler

23. aug. 2024 kl. 06:00

Tilmelding til investormøder 2024

Tilmelding til investormøder 2024
07. okt. 2024 kl. 08:00

DSV: På vej mod nye højder

DSV: På vej mod nye højder
12. aug. 2024 kl. 11:15

Ny trend i Sydinvest Megatrends

Ny trend i Sydinvest Megatrends
25. sep. 2024 kl. 12:00

3 kvalitetsaktier med afkast og vækst

3 kvalitetsaktier med afkast og vækst
07. aug. 2024 kl. 12:00

Update på Sydinvest Formue-fonde

Update på Sydinvest Formue-fonde
23. aug. 2024 kl. 06:00

Stig Rossen: Kunsten at være til stede

Stig Rossen: Kunsten at være til stede